ZAVRŠENI RADOVI NA ZVONIMA ŽUPNE CRKVE

Radovi na zamjeni željezne konstrukcije zvona počeli su 26. lipnja 2019. Zvona su skinuta s konstrukcije i počela je demontaža željezne konstrukcije. Željeznu konstrukciju zamijenili smo konstrukcijom od hrastovog drveta. Zamijenjeni su i batovi zvona, jer prethodni nisu bili prikladni za zvona. Novi batovi izliveni su u Austriji, u Innsbrucku. Oni sada svojom težinom odgovaraju zvonima. Zamijenjena je i elektronika. Umjesto klasičnih motora koji pokreću zvona, postavljeni su linearni motori. U sakristiji je postavljen glavni sat koji će upravljati zvonima. U njega su upisani vremenski podaci kada će se zvona uključivati i kako dugo će zvoniti.

Nadamo se da će zvona sada zvoniti prema tonu u kojem su lijevana. Tako npr. najveće zvono posvećeno Sv. Josipu teško je 780 kg, a ton mu je “FIS”. Drugo zvono posvećeno je Mariji, Majci Božjoj i teško je 458 kg, a ton mu je “A”. Treće zvono posvećeno je Sv. Nikoli Taveliću, težine 325 kg, a ton mu je “AIS – B”. Četvrto zvono teško je 230 kg i posvećeno je Sv. Obitelji, a ton mu je “CIS”.

Izvođač svih radova na zvonima je tvrtka Elektro Bosilj d.o.o. iz Novog Marofa. Oni su zastupnici firme Grassmayr iz Innsbrucka.