Vlč. Marko Torbar sa župljanima pohodio Župu Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku

U petak 29. siječnja 2021. godine vlč. Marko Torbar, upravitelj župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju, vlč. Branimir Jagodić, župni vikar u Retkovcu i mladomisnik, g. Stjepan Špoljarinec, zvonar naše župne crkve, gđa Marina Šturlić predsjednica župnog Caritasa, gđa Janja Palčec, potpredsjednica župnog Caritasa, gđa Aleksandra Marković, orguljašica i medijska suradnica, te volonteri Karlo Palčec i Marijo Dujman, posjetili su Župu Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku koja je prije mjesec dana stradala u velikom potresu. U Sisku su se susreli s upraviteljem Župe, vlč. Ivanom Grbešićem i đakonom Rafaelom Mlinarom.

Približili su im trenutno stanje u stradaloj Župi koja broji oko 6000 župljana. Župna crkva u Naselju posvećena je sv. Mariji Kraljici Mira i ista je u potresu u potpunosti očuvana, no stradala je crkva Pohoda Blažene Djevice Marije koja se nalazi nekoliko minuta od Župne crkve, uz groblje na Viktorovcu. Vlč. Ivana Grbešića potres je zatekao u vrijeme blagoslova obitelji, a bio je toliko jak da ga je „bacio“ na cestu. Istaknuo je da vjeruje kako je znakovito da se prvi potres dogodio upravo na dan Nevine dječice, 28. prosinca. Župni Caritas u Sisku trenutno brine o približno 200 obitelji. Aktivno je 10 stalnih volontera koji su se ubrzo nakon potresa maksimalno angažirali kako bi župljanima u potrebi podijelili dovoljne količine prehrambenih namirnica i odjeće. Predstavnici naše Župe podijelili su svoja iskustva i ponudili pomoć i u narednim danima i mjesecima. Vlč. Grbešić zahvalio je Čučerčanima na blizini, podršci i pomoći, a osobito molitvi koja posebno u ovim trenucima daje snagu i mir.  „Kad se sve ruši, Bog je najbolja armatura duši“, kazao je. Pokazao je i stradalu Crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije preko puta koje se nalazi kuća u kojoj je smještena Udruga Betlehem, a u kojoj je 9. studenoga 1990. godine mučenički ubijen vlč. Antun Grahovar, prva svećenička žrtva u Domovinskom ratu. Na kraju posjeta vlč. Branimir Jagodić svima je podijelio svoj mladomisnički blagoslov.

U nedjelju 31. siječnja iza svetih misa prikupljali smo dobrovoljne novčane priloge kao znak solidarnosti s ovom stradalom Župom koja nosi isto ime kao i naša. Prikupljene darove idućeg ćemo tjedna odnijeti u Sisak i tom se prilikom susresti i sa sisačkim volonterima.