TRIDESET I TREĆA NEDJELJA KROZ GODINU

MISAO IZ EVANĐELJA DANA

Svojom ćete se postojanošću spasiti.

 Nedjelja, 17. 11. 2019. TRIDESET I TREĆA NEDJELJA KROZ GODINU

ČITANJA:
Mal 3,19-20a; Ps 98,5-9; 2Sol 3,7-12; Lk 21,5-19

UVOD U ČITANJA IZ SLUŽBE RIJEČI

I. Pred Božjom pravdom nepravedni ne mogu opstati, nego nestaju poput spaljene trave. Ista ta Božja pravda pravednima donosi blagostanje i život.

Čitanje Knjige proroka Malahije

Evo dan dolazi poput peći užaren; oholi i zlikovci bit će kao strnjika: dan koji se bliži spalit će ih – govori Gospodin nad vojskama – neće im ostati ni korijena ni grančice. A vama koji se imena moga bojite sunce će pravde ogranuti sa zdravljem u zrakama.

Riječ Gospodnja.

II. Kristov učenik živi od svoga rada i trudi se ni u čemu biti na teret braći. Duhovni život ne oslobađa nas od odgovorne brige za materijalno.

Čitanje Druge poslanice

svetoga Pavla apostola Solunjanima

Braćo:

Sami znate kako nas treba nasljedovati.

Jer dok bijasmo među vama, nismo živjeli neuredno: ničiji kruh nismo badava jeli,

nego smo u trudu i naporu noću i danju

radili da ne bismo opteretili koga od vas.

Ne što ne bismo imali prava, nego da vam sebe damo za uzor koji ćete nasljedovati. Doista, dok bijasmo u vas, ovo vam zapovijedasmo: Tko neće da radi,

neka i ne jede! A čujemo da neki od vas

žive neuredno: ništa ne rade, nego dangube. Takvima zapovijedamo i zaklinjemo ih

u Gospodinu Isusu Kristu:

neka s mirom rade i svoj kruh jedu.

Riječ Gospodnja.

III.  Isus naviješta dolazak zemaljskih nevolja koje upućuju na prolaznost svega zemaljskog. No oni koji su njegovi iskusit će spasenje, oslanjajući se na Božje vodstvo i ustrajavajući u vjeri i pouzdanju.

Čitanje svetoga Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Dok su neki razgovarali o Hramu kako ga resi divno kamenje i zavjetni darovi, reče Isus: »Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen.«

Upitaše ga: »Učitelju, a kada će to biti? I na koji se znak to ima dogoditi?« A on reče: »Pazite, ne dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: ’Ja sam’ i: ’Vrijeme se približilo!’ Ne idite za njima. A kad čujete za ratove i pobune, ne prestrašite se. Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak.«

Tada im kaza: »Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. I bit će velikih potresa i po raznim mjestima gladi i pošasti; bit će strahota i velikih znakova s neba.

No prije svega toga podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to radi svjedočenja.

Stoga uzmite k srcu: nemojte unaprijed smišljati obranu! Tà ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti.

Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.«

Riječ Gospodnja

RAZMIŠLJANJE UZ EVANĐELJE  

Isusovi učenici se dive hramu, hramskom kamenju. S pravom, jer hram je bio zaista prekrasan, pun zlatnih ukrasa, čak su neki Izraelski arheolozi govorili da je Jeruzalemski hram po svojoj ljepoti, osmo svjetsko čudo. Bio je ponos Izraelskog naroda. Ali Isus otvara oči svojim učenicima i  kaže: neće ostati ni kamen na kamenu nerazvaljen. Hram je označavao prisutnost Boga među svojim narodom i zbog toga su ga smatrali neuništivim. No, Isus vidi dublje, on vidi da narod nije prihvatio promjenu srca, srce nije bilo spremno za pravu ljubav i mir. Isus zna da to mora završiti loše.

Isus govori kako će se pojaviti mnogi lažni spasitelji, no ne dajte se zavesti. Opasnost je u teškim i naizgled beznadnim situacijama vidjeti spasitelje u onima koji nemaju veze s Isusom Kristom. U našem kontekstu danas bi to bio lažni mesijanizam: materijalizma, tehnike, znanosti, hedonizma, uspjeha, sigurnosti, časti, vlasti itd. Samo ćete se postojanošću spasiti. To često podrazumijeva progonstvo, ismijavanje, odbacivanje, ali ne brinite se, mogu vam raditi sve, ali neće nauditi vašem životu. Ustrajnošću u življenju evanđelja izgradit ćete autentičan život Božjeg djeteta, koje Otac štiti i vodi.

Lectio Divina s don Boscom

OTPUST IZ SLUŽBE RIJEČI

Gospodin nas poziva na vjeru. Tražimo Boga i ne udaljujmo se od njega. Ne bojmo se umora i neuspjeha, nego hrabro i postojano oslonimo svoj život na Božje vodstvo. Priznajući da smo slabi, molimo Gospodina za njegovu jakost i iskusit ćemo snagu njegovih obećanja.