TREĆA NEDJELJA DOŠAŠĆA

  1. MISAO IZ EVANĐELJA DANA

Jesi li ti onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?

Nedjelja, 11. 12. 2022. TREĆA NEDJELJA DOŠAŠĆA

ČITANJA:

Iz 35,1-6a.10; Ps 146,6c-10; Jak 5,7-10; Mt 11,2-11

UVOD U ČITANJA IZ SLUŽBE RIJEČI

I. Božji dolazak među ljude donijet će radost spasenja svakom stvorenju. Svi koji trpe bit će oslobođeni i iskusit će Božju prisutnost, koja će odagnati svaku bol i strah.

Čitanje Knjige proroka Izaije

Nek se uzraduje pustinja i zemlja sasušena, neka kliče stepa i kao ljiljan procvjeta! Nek bujno cvatom cvate, neka od veselja kliče i nek se raduje. Dana joj je slava Libanona, divota Karmela i Šarona; oni će vidjeti slavu Gospodnju, divotu Boga našega.Ukrijepite ruke klonule, učvrstite koljena klecava! Recite preplašenim srcima: »Budite jaki, ne bojte se! Evo Boga vašega, odmazda dolazi, Božja naplata, on sam hita da vas spasi!« Sljepačke će oči tad progledati, uši se gluhih otvoriti, tad će hromi skakati ko jelen, njemákov će jezik klicati, vraćati se otkupljenici Gospodnji. Doći će u Sion kličuć od radosti, s veseljem vječnim na čelima; pratit će ih radost i veselje, pobjeći će bol i jauci.

Riječ Gospodnja.

II.  Kršćanina odlikuje strpljivost jer svoju nadu stavlja u Gospodina. Stoga strpljivo iščekuje njegov dolazak i odriče se svojih sudova, prepuštajući ih u vjeri Gospodinu.

Čitanje Poslanice svetoga Jakova apostola

Strpite se, braćo, do dolaska Gospodnjega! Evo: ratar iščekuje dragocjeni urod zemlje, strpljiv je s njime dok ne dobije kišu ranu i kasnu. Strpite se i vi, očvrsnite srca jer se dolazak Gospodnji približio! Ne tužite se jedni na druge da ne budete osuđeni! Evo: sudac stoji pred vratima! Za uzor strpljivosti i podnošenja zala uzmite, braćo, proroke koji su govorili u ime Gospodnje.

Riječ Gospodnja

III. Na pitanje Ivana Krstitelja je li on očekivani Mesija, Isus odgovara ukazujući na djela koja se njegovim dolaskom ostvaruju. Sada se ispunjavaju proročka obećanja te je starozavjetno proročko vrijeme završeno, a Ivan je kao posljednji od proroka proglašen najveći.

Čitanje svetoga evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Kad Ivan u tamnici doču za djela Kristova, posla svoje učenike da ga upitaju: »Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?« Isus im odgovori: »Pođite i javite Ivanu što ste čuli i vidjeli: Slijepi proglédaju, hromi hode,

gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje.

I blago onom tko se ne sablazni o mene.«

Kad oni odoše, poče Isus govoriti mnoštvu o Ivanu: »Što ste izišli u pustinju gledati? Trsku koju vjetar ljulja? Ili što ste izišli vidjeti? Čovjeka u mekušasto odjevena? Eno, oni što se mekušasto nose po kraljevskim su dvorima. Ili što ste izišli? Vidjeti proroka? Da, kažem vam, i više nego proroka. On je onaj o kome je pisano:

‘Evo, ja šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da pripravi put pred tobom.’

Zaista, kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega!«

Riječ Gospodnja

RAZMIŠLJANJE UZ EVANĐELJE

Nastavljamo naše iščekivanje Isusova dolaska, a ono što Crkva želi podcrtati ovu treću nedjelju došašća je radost tog iščekivanja. Još uvijek smo s Ivanom Krstiteljem, koji je prošle nedjelje pripravljao put Gospodinu, a ove nedjelje posljedice toga ispašta u tamnici. Potaknut patnjom koju prolazi, šalje učenike da pitaju Isusa je li uistinu on Mesija. Tom gestom Ivan kao da se pita i pita Isusa ima li smisla njegova patnja, ima li smisla vršiti volju Božju unatoč tako teškoj životnoj situaciji u kojoj se nalazi.

S druge strane Ivan se pita i pita i zbog toga što Isus i nije baš Mesija kakvog je Ivan očekivao. Ivan Krstitelj očekuje rezerviranog Mesiju koji će suditi grešnicima i uspostaviti pravednost na zemlji (sjetimo se evanđelja od prošle nedjelje). A Isus je blizak, brine se, oprašta… i tako pomaže ljudima ponovno progledati, ponovno prohodati, ponovno suživjeti s drugima, ponovno čuti… Jer, kada znaš da ti Bog želi dobro, onda progledaš, onda prohodaš. Ako bolje pogledamo, u svim ovim slučajevima radi se o tome da, zahvaljujući Isusovoj prisutnosti, osobe „ozdravljaju“. Eto razloga zbog kojeg Crkva ovu nedjelja naziva nedjeljom radosti. Eto gdje se krije razlog radosti u našem životu: u našem „ozdravljenju“. Mi često mislimo da radost našeg života ovisi o lošijim ili boljim situacijama u našem životu, o onome što nam život donosi. Ako me život miluje, onda sam sretan i radostan; a ako mi je malo teži, onda sam nesretan. Ne, radost ne ovisi o lakšim ili težim situacijama koje nam život donosi, već o tome kojim očima gledamo na te situacije i kako ih živimo. Ne postoji loša situacija, već je problem u tome što smo mi slijepi za smisao te situacije i gluhi za ono što nam Bog želi reći preko te situacije.

Lectio Divina s don Boscom

OTPUST IZ SLUŽBE RIJEČI

Susreli smo Gospodina u ovom svetom slavlju, iskusili smo njegovu blizinu. Neka taj susret prožme i svu našu stvarnost kako bismo postali znak njegove blizine onima s kojima živimo. Budimo nositelji radosti svima koje nam on pošalje na put života..