POMOĆ ZA UKRAJINU

Caritas Internacionalis, 28.02.2022.

Caritas Spes – 5. dan rata

Od početka ruske invazije na Ukrajinu ranjeno je 2.040 civila, uključujući 45 djece. Ubijene su 352 osobe, uključujući 16 djece. UNHCR izvještava o 100.000 interno raseljenih osoba u Ukrajini, a 10.000 Ukrajinaca na kontrolnim točkama na zapadnim granicama pokušava doći do sigurnih teritorija. Tisuće njih neće se moći vratiti svojim domovima jer ih je uništio rat. Tijekom posljednjih nekoliko dana vojne eskalacije, naša misija je pružila potporu za više od 2.000 interno raseljenih osoba, većinom žena i djece.

Zakarpatska oblast

‘Caritas St Augustine, Caritas-Spes Zakarpattia’ pronašao je 26 lokacija za smještaj (prenoćišta za mlade, rekreacijski centri, kampovi itd.) Trenutno mogu smjestiti 2.412 majki s djecom. U selu Solotvyno, u blizini granice s Rumunjskom, 375 ljudi dobilo je čaj i sendviče. U Vynogradovu je u domovima za mlade smještena 121 osoba, opskrbljena svim potrebnim stvarima: dekama, higijenskim potrepštinama, odjećom, hranom. Još uvijek postoji jedna dilema: nekim interno raseljenim osobama potrebna je hrana za dijabetičare, koju je izuzetno teško nabaviti.

Lutsk

Na kontrolnom punktu Yagodyn-Dorohusk, na granici s Poljskom, kolona automobila dugačka je 10 km. Volonteri ‘Caritasa-Spes Lutsk, Župe Sv. Petra i Pavla’ podijelili su tople obroke (knedle, kaše i žitarice, kekse itd.) za 110 osoba. 42 djece iz sirotišta u Kovelu smješteno je u Integracijski centar u Volinskoj oblasti od strane ‘Caritas-Spes Lutsk’. Misija u potpunosti osigurava smještaj i hranu za djecu. Volinska regionalna teritorijalna liječnička udruga za zaštitu majčinstva i djetinjstva (Volinska regionalna dječja bolnica) priprema se za različite događaje i oprema skloništa za trudnice, rodilje, djecu na liječenju i njihove majke. Misija je osigurala smještaj i dala 2 vreće (40 kg) praška za pranje rublja. Danas su u Lutsku dostavljeni posebni paketi hrane za 20 djece oboljele od rijetke bolesti fenilketonurija.

Zhytomyr

‘Caritas-Spes Zhytomyr’ priprema se za preuzimanje tereta humanitarne pomoći i pokroviteljstvo samaca starijih osoba, osiguravajući im hranu i lijekove. 40 interno raseljenih osoba i štićenika iz ruralnih područja također je dobilo hranu jer su trgovine u malim selima zatvorene.

Lviv

‘Caritas-Spes Lviv’ organizirao je obroke za ljude koji čekaju na granici s Poljskom u Rava-Ruskoj i Shehyni. Naši centri također pružaju utočište interno raseljenim licima u Lavovu i obližnjim gradovima, kao što su Ivano-Frankivsk, Chernivtsi i Ternopil. Do danas ima mjesta za oko 350 ljudi, ali se taj broj stalno mijenja. Ova skloništa obično služe kao privremena sigurna mjesta na putu do granice. Samo jučer je podijeljeno preko 350 toplih obroka.

Odesa

‘Caritas-Spes Odesa’ trenutno oprema 3 skloništa. Danas su kupljene prostirke za spavanje, voda i konzervirana hrana.

Ukrajina se odupire!

Novčani dar za pomoć Ukrajini može se darovati:

  • putem online uplata na hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
  • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X; svrha uplate: pomoć za Ukrajinu
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen)

Novac prikupljen od Hrvatskog Caritasa dio je žurnog apela Caritasa Ukrajine i Caritasa Spes objavljen preko Caritasa Internacionalis.