„Po primjeru sv. Monike budimo ponizni, milosrdni i ustrajno molimo!“

U nedjelju 28. kolovoza u kapelici sv. Monike i Leopolda Mandića u Dankovcu proslavljen je spomendan sv. Monike.  Na svečanom euharistijskom slavlju sudjelovali su brojni župljani, mladi iz Župe svete Ane – Rudeš, kao i njihov župljanin, salezijanac Janko Belina, koji je prije nekoliko dana položio i doživotne zavjete. Vlč. Marko Torbar u svojoj je homiliji istaknuo kako Bog gleda naše srce, a ne našu vanjštinu: „Ako želimo biti pravi kršćani, ne dijelimo se među sobom nego svakome pristupajmo s ljubavlju, kako je to činio Isus. Sve što imamo jest dar, dar Boga Oca, Sina i Duha Svetoga. I ovaj nam je dan darovan i ne znamo kako će završiti. U toj zahvalnosti želimo si osvijestiti dvije važne vrjednote, a to su – poniznost, koju Gospodin trajno traži od nas, da naše srce bude zahvalno i ponizno, a s druge strane milosrđe, koje trebamo iskazivati braći i sestrama.“ Na spomendan sv. Monike, zagovornice odlutalih od vjere, zaštitnice obitelji, majki i udovica, vlč. Torbar posebno se dotaknuo njezine vjere i ustrajne molitve: „Sv. Monika bila je ponizna i ustrajna, tražila je puteve i načine kako se približiti svome sinu Augustinu. Nakon silnih molitava, borbe i osobnog posvećivanja, doprinijela je tome da se rodi prekrasan biser Crkve – sv. Augustinkoji će kasnije napisati slavne ispovijesti i reći: ‘Nemirno je srce moje dok se ne smiri u tebi, Gospodine. Dugo sam te tražio, ljepoto tako stara, a tako nova. Toliko si mi bio blizu Gospodine, a ja tako daleko od tebe i sad sam te konačno našao’. Suze sv. Monike i ustrajna vjera pomogli su da se Augustinovo srce izgradi i da bude primjer svima nama.“
Nakon Svete mise družili smo se ispred kapelice uz okrijepu koju su pripremile vrijedne ruke naših župljana. Mladi su tom prilikom zahvalili svim dobročiniteljima koji su ih pratili molitvom, podržavali i omogućili ovogodišnje „Ljetovanje na drugačiji način“ na Otoku Prviću, a potom nastavili druženje uz zajednički ručak i igre kod župne kuće u Čučerju i našeg budućeg Pastoralnog centra.

Bio je ovo posebno lijep i blagoslovljen dan u kojem smo molili Gospodina i za blagoslov djece koja su se udaljila od Boga. Sv. Monika, ustrajna moliteljica nije odustala vapiti u nebo ni u najtežim situacijama – gledajmo u nju i molimo njezin zagovor kod Boga!