PETA NEDJELJA KROZ GODINU

MISAO IZ EVANĐELJA DANA

Isus ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti.

Nedjelja, 7. 2. 2021. PETA NEDJELJA KROZ GODINU

ČITANJA:

Job 7,1-4.6-7; Ps 147,1-6; 1Kor 9,16-19.22-23; Mk 1,29-39

UVOD U ČITANJA IZ SLUŽBE RIJEČI

 I. U Jobovom iskustvu trpljenja vidljiva je sva realnost čovjekova života na zemlji: život je borba, a patnja se često doživljava kao prisila jer dolazi protiv čovjekove volje. No ipak je Bog onaj koji ima zadnji odgovor na naša trpljenja.

Čitanje Knjige o Jobu

Job progovori:

»Nije li vojnikovanje život čovjekov na zemlji

i dani mu kao dani nadničara?

Kao što trudan rob za hladom žudi

i kao nadničar štono plaću čeka,

mjeseci jada tako me zapadoše

i noći su mučne meni dosuđene.

Liježuć pomišljam: ’Kad li ću ustati?’

A dižuć se: ’Kad ću večer dočekati!’

I tako se kinjim sve dok se ne smrkne.

Dani moji brže od čunka prođoše,

promakoše hitro bez ikakve nade.

Spomeni se: život moj samo je lahor

i oči mi neće više vidjeti sreće!«

Riječ Gospodnja.

II.  Apostol je službenik evanđelja. Naviještanje evanđelja nije njegova zasluga nego dužnost koja mu je povjerena. Ona uključuje i služenje ljudima, i to predano, ulažući sve sposobnosti da bi drugi primili evanđelje.

Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima

Braćo: Što navješćujem evanđelje, nije mi na hvalu, tà dužnost mi je. Doista, jao meni ako evanđelja ne navješćujem. Jer ako to činim iz vlastite pobude, ide me plaća; ako li ne iz vlastite pobude – služba je to koja mi je povjerena. Koja mi je dakle plaća? Da propovijedajući pružam evanđelje besplatno ne služeći se svojim pravom u evanđelju.

Jer premda slobodan od sviju, sām sebe svima učinih slugom da ih što više steknem. Bijah nejakima nejak da nejake steknem. Svima bijah sve da pošto-poto neke spasim. A sve činim poradi evanđelja da bih i ja bio suzajedničar u njemu.

Riječ Gospodnja.

 III. Isus svoje poslanje ostvaruje propovijedanjem i ozdravljanjem. On govori o Bogu i Božjem kraljevstvu, ali i čini Božja djela. U svemu tome uvijek ostaje u neprestanoj povezanosti o Ocem.

 Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Pošto Isus iziđe iz sinagoge, uđe s Jakovom i Ivanom u kuću Šimunovu i Andrijinu. A punica Šimunova ležala u ognjici. I odmah mu kažu za nju. On pristupi, prihvati je za ruku i podiže. I pusti je ognjica. I posluživaše im.

Uvečer, kad sunce zađe, donošahu preda nj sve bolesne i opsjednute. I sav je grad nagrnuo k vratima. I on ozdravi bolesnike – a bijahu mnogi i razne im bolesti – i zloduhe mnoge izagna. I ne dopusti zlodusima govoriti jer su ga znali.

Rano ujutro, još za mraka, ustane, iziđe i povuče se na samotno mjesto i ondje se moljaše. Potražiše ga Šimun i njegovi drugovi. Kad ga nađoše, rekoše mu: »Svi te traže.« Kaže im: »Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta, da i ondje propovijedam! Ta zato sam došao.« I prođe svom Galilejom: propovijedao je u njihovim sinagogama i zloduhe izgonio.

Riječ Gospodnja.

RAZMIŠLJANJE UZ EVANĐELJE

 Ne traže Isusa svi na isti način. Mnogo je toga što ljudi od njega očekuju. Bilo bi dobro zapitati Isusa: „A što ti od nas tražiš? Što ti želiš u temelju svoje poruke, u tajnama svojega djelovanja? Što tražiš?“ Pitao je to učenike koji su pošli za njim i pozvao ih je da dođu i vide. Pitao je to više puta i one koji su u očitoj potrebi vapili za njim.

Isus želi da se svatko izjasni i da u punoj slobodi otkrije svoje želje i potrebe. Isus traži čovjeka, traži njegovu ljubav i slobodu, traži njegovo srce i povjerenje. Traži vjeru. Poziva na obraćenje. A od onih koji su ga duboko osjetili u snazi riječi i djelima ljubavi traži da ga slijede bez oklijevanja. To nasljedovanje treba biti bezuvjetno i potpuno. To je hod za Gospodinom, hod za Učiteljem koji je ispred svih drugih ciljeva. To je hod za Isusom, jedinim Učiteljem i jedinim Spasiteljem svih ljudi. Traži opredjeljenje, obraćenje!

„Svi te traže!“ – govorili su učenici Isusu. Tražimo ga i mi danas. I naša je molitva konkretna. Želimo da stavi svoju ruku na nas, kao što ju je stavio na Petrovu punicu. I mi molimo ga da se dotakne svakog bolesnog mjesta da ga ozdravi, da istjera iz nas svakog nečistog duha, da sve u nama i oko nas bude slobodno od svake nečistoće, da bude čisto! Htjeli bismo da nam pomogne da ga slijedimo.

Fra Zvjezdan Linić, Neka mi bude po riječi Tvojoj

OTPUST IZ SLUŽBE RIJEČI

Ponesimo u svoj život radost zbog Božje ljubavi i milosrđa. Dopustimo da njegova riječ djeluje u nama i preobražava naš život. On nas poziva da budemo njegovi svjedoci u svijetu i živeći njegovu riječ naviještamo njegovo spasenje svima s kojima nas život povezuje.