IME MARIJINO

Ovogodišnja proslava i proštenje Imena Marijina odvijala se pod šatorom zbog dobro poznatog razloga – u potresima teško oštećene župne crkve. Ali zahvaljujući zauzimanju župnika vlč. Marka Torbara i dobrih ljudi koji su omogućili postavljanje šatora proslava je bila dostojanstvena i ispunjena toplinom. Počela je zornicom koju je slavio naš župnik u 6 sati i koja je okupila dobar broj naših župljana. Bio je to doista jedinstven doživljaj, biti uronjen u misno slavlje, u Tajnu vjere, pod otvorenim šatorom dok se budi ugodan jesenski dan. Misu u 9 sati predslavio je pater Mislav Skelin pred većim brojem župljana i hodočasnika, a njegova jasna riječ uvijek potiče na promišljanje vlastitog života.

Svečanu misu u 11 sati predslavio je mons. Juraj Batelja pred velikim brojem vjernika pozivajući ustrajno na život po Božjim zapovijedima. Mons. dr. Juraj Batelja u svojoj je homiliji najveći naglasak stavio na važnost i položaj žena i majki u društvu, kazavši kako se po tome vidi kakvo je društvo u cjelini. „Majka je prva učiteljica u vjeri, a sotonske sile ne podnose plodnost materinstva. Moramo znati čitati znakove vremena, a kršćani se posebno moraju izboriti za status u društvu. Ne mogu samo gledati i dozvoljavati da drugi rovare i uništavaju njihovu svetinje.  Kršćani ne vitlaju mačem, već je njihovo najveće oružje Božja ljubav u srcu, ljubav za bližnjega. Što bismo bili bez Boga? Zahvalite Mu što nas sabire kao braću i sestre!“. Gledajući ranjenu crkvu, zaključio je misno slavlje riječima „Ne dao Bog da se pukotine sa zidova presele u ljudska srca“.

Svečanom ozračju doprinjele su i brojne narodne nošnje naših župljana. Sve tri mise bile su ispunjene pjesmom pod vodstvom orguljašice Aleksandre Marković i osjetila se određena prisnost, iako smo se odmicali jedni od drugih, koliko su to prilike dopuštale. Puno mladih i obitelji s djecom upotpunilo je vedrinu i osjećaj radosti. Valja napomenuti da je zahvaljujući radu mnogih naših župljana, organizacija proslave Imena Marijina protekla jako dobro uključujući i poštivanje preporučenih protuepidemijskih mjera.

Također, drago nam je da su usprkos poteškoćama došli i mnogi s ponudom suvenira, rukotvorina, igračaka i naravno hrane i pića. I to je dio našeg proštenja, našeg načina življenja.