ROĐENJE GOSPODINOVO – BOŽIĆ

MISAO IZ EVANĐELJA DANA

Riječ tijelom postade i nastani se među nama.

 Nedjelja, 25. 12. 2022. 

 ČITANJA: 

Iz 52,7-10; Ps 98,1-6; Heb 1,1-6; Iv 1,1-18

 UVOD U ČITANJA IZ SLUŽBE RIJEČI

I. Starozavjetni prorok Izaija naviješta narodu sreću, mir, blagostanje i spasenje zbog Gospodinova dolaska.

Čitanje Knjige proroka Izaije

Kako su ljupke po gorama noge glasonoše radosti koji oglašava mir, oglašuje sreću, navješćuje spasenje govoreći Sionu: »Bog tvoj kraljuje!« Čuj, glas ti podižu stražari, zajedno se raduju jer na svoje oči gledaju gdje se na Sion vraća Gospodin. Kličite, zajedno se radujte, razvaline jeruzalemske, jer Gospodin je utješio narod svoj, otkupio Jeruzalem. Ogolio je Gospodin svetu svoju mišicu pred očima svih naroda, da svi krajevi zemlje vide spasenje Boga našega.

Riječ Gospodnja.

II. Novozavjetni pisac u Poslanici Hebrejima naviješta Božje izravno obraćanje ljudima, ne više samo preko proroka.

Početak Poslanice Hebrejima

Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; konačno, u ove dane, progovori nama u Sinu. Njega postavi baštinikom svega; Njega po kome sazda svjetove. On, koji je odsjaj slave i otisak bića njegova te sve nosi snagom riječi svoje, pošto očisti grijehe, sjede zdesna Veličanstvu u visinama; postade toliko moćniji od anđelā koliko je uzvišenije nego oni baštinio ime.

Ta kome od anđela ikad reče: Ti si sin moj, danas te rodih; ili pak: Ja ću njemu biti otac, a on će meni biti sin. A opet, kad uvodi Prvorođenca u svijet, govori: Nek pred njim nice padnu svi anđeli Božji.

Riječ Gospodnja.

III. Evanđelist Ivan kao svjedok i očevidac bogočovjeka Krista razmišlja o njemu i tumači nam kako je Krist znak samoga Oca.

Početak svetog Evanđelja po Ivanu

U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga. Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade u njoj bijaše život, i život bijaše ljudima svjetlo; i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze.

Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet; bijaše na svijetu i svijet po njemu posta i svijet ga ne upozna. K svojima dođe i njegovi ga ne primiše. A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime, koji su rođeni ne od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego – od Boga. I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu – slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca – pun milosti i istine.

Riječ Gospodnja.

RAZMIŠLJANJE UZ EVANĐELJE  

Kako li nas samo život znade iznenaditi, ushititi, razgaliti! Čovjek posije pšenicu, zasadi luk ili salatu i te mlade biljčice žive pod snijegom i samo čekaju prve proljetne zrake da zažive punom snagom. Slično i u ove zimske dane kada više vidimo magle negoli sunca, pod plaštem noći tinja i iskri posebna svjetlost. Iako ovih dana noć traje i do šesnaest sati, a dan zahvaljujući maglama jedva i osam, u našem se srcu javlja svjetlost. Bog se rađa među nama. Iako „zemlju tmina pokriva“, ispred naših očiju pršti od radosti ova božićna noć. Rijetko da možemo naći druge primjere radosti, od ove božićne. Takvu radost naviješta i prorok. Narod je potlačen, prognan, obeshrabren, bez čvrste nade i oslonca. Pa ipak, duboko u njima tinja nada. I prorok budi radost, govoreći o Bogu svoga naroda: „Ti si radost umnožio, uvećao veselje i oni se pred tobom raduju kao što se žetvi raduju žeteoci.“ Usred posvemašnje potlačenosti, jada i nevolje, Bog naviješta radost izbavljenja, klicanje novoga života.

Upravo se to događalo one božićne noći u Betlehemu. U beznačajnoj rimskoj provinciji, na pašnjacima u blizini malenog Betlehema, rađa se Dijete. Maleno. Oku skriveno. Velikima ovoga svijeta nedostupno i nedokučivo. Rađa se ono maleno svjetlo, jedva primjetni žižak u tminama ljudskih beznađa, grijeha i ludosti. Samo su oči odabranih prepoznali to Svjetlo, samo je srce Božjih siromaha bilo otvoreno za taj neprocjenjiv dar. Bilo je to srce Marije i Josipa, bila su to srca pastira, onih jednostavnih bogotražitelja.

Bila je to ona istinska svjetlost, „svjetlo istinito koje rasvjetljuje svakog čovjeka“, ono „mlado sunce“ što nas „s visine pohađa“. Došla je punina vremena. I doista. Ta rasla je ta svjetlost i jačala, da bi u punom sjaju zasinula u uskrsnom jutru, da bi svojom svjetlošću prosvijetlila svakog čovjeka koji mu se otvori, da bi svojim žarom otopila okove grijeha svih koji mu se obrate, da bi svojom toplinom ugrijala i razgalila sve one koji žude za pravim životom.

To je jednostavna poruka Božića, jednostavna a životno važna. Bog je tu. Rodio se među nama i rađa se u srcu svakog čovjeka koji mu se otvara. To je poruka nade, poruka radosti. Pogledajmo, toliko smo puta ispunjeni tjeskobama, nesigurnošću, strahom. Zabrinuti smo zbog vlastitog zdravlja, zbog posla. brine nas život i zdravlje naših najbližih. Koji puta ne znamo kako bismo privrijedili ono najosnovnije. Razočaramo se postupkom naših najbližih, žalosti nas nepravda koju susrećemo na poslu i u društvu. Doista, ima dana kada sve izgleda tako teško. No, danas je sve drugačije. Vidimo pred sobom božansko Dijete, vidimo život koji se rađa, vidimo nadu koja se pred nas postavlja, vidimo Božje spasenje. I znademo i vjerujemo. Bog nas spašava u Isusu Kristu, izbavlja nas iz naših tjeskoba, grijeha, beznađa, tuga, on daje smisao našim danima.

A iznad svega: on nas ispunja radošću. To je jedinstvena, sveta, veličanstvena radost koja dolazi od Boga. Da, Božja smo djeca, baštinici neba, Isus je naš brat, a Bog otac. I zato s prorokom i mi zahvalno kličemo: „Ti si radost umnožio, uvećao veselje i mi se pred tobom radujemo kao što se žetvi raduju žeteoci!“

Dr Zvonko Pažin

OTPUST IZ SLUŽBE RIJEČI

Sretan nam Božić, sretno nam utjelovljenje i rođenje Božjeg Sina među nama smrtnim i grešnim ljudima. Došao je u liku djeteta da nam svima pokaže svoju malenost, ranjivost i svojevrsnu ovisnost o nama ljudima. Došao je pokazati da bez nas ne može, ali je došao zbog nas i zbog našeg spasenja. Velika je radost kad s prijateljem i bratom slavimo rođendan, kao danas Kristov. Sudjelujmo potpuno u slavlju Kristova rođendana i krenimo u svoju svakodnevnicu pronoseći svijetu radosnu vijest spasenja, mira i blagostanja za sve ljude.